Graiesc Moldoveneste: Prima data din anul 1538 în cetatea Bender a fost arborat steagul lui Ştefan cel Mare (FOTO)

Prima data din anul 1538 în cetatea Bender a fost arborat steagul lui Ştefan cel Mare (FOTO)

Facebook Odnoklassniki

Pentru prima dată din anul 1538 în week-endul trecut în cetatea Bender a fost arborat steagul istoric a Ţării Moldovei, Steagul cel Mare - roşu, avînd capul de bour cu stea pentagonală între coarne şi flancat de soare şi lună. Ghidul din cetate istoricean, avînd grad de maior, fiind colaborator a miliţiei transnistrene, a recunoscut în el steagul lui Alexandru cel Bun.

 

O mică lecţie pentru cei care nu apreciază denumirea oraşului Bender, ci numai recunoaşte Tighina:
În diplomele domnitorilor moldoveneşti din mijlocul sec.XV  se întrebuinţau la rînd denumiri Teagheaneacheacea, Tighina. În diferite izvoade istorice se indicau următoare variaţii: Tungatî, Tungali, Teagheaneacheaci, Teagheaneacheaciou, Teaghin, Tighinov, Tighiciul.  Acestea sînt variante uneia şi aceiaşi denumiri, în mod deosebit pronunţată de diferite popoare în diferite perioade istorice. Pe lîngă oraş din vremuri timpurii exista trecerea peste Nistru. În sec. X pe acele locuri seleşluea un trib slav - tiverii, ce foloseau cuvîntul «тянуть», «тягнуть», «толкать», «тункать» pentru desemnarea trecerii, de unde şi s-a pornit numele oraşului.

 

Pe cînd, denumirea Bender a venit din limba persiană (Iran), unde înseamnă "port" sau "oraş cu port". In Iran este un şir de localităţi, în denumirea cărora se foloseşte cuvîntul "bender". Printre ele Bender-Abas sau Bender-Ănzeli şi toate sînt oraşe porturi. 

Se primeşte, că denumirea acceptată şi promovată de cei care gîndesc romîneşte este de origine slavona. Amuzant.

 

Steagul lui Stefan cel mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in BenderSteagul lui Stefan cel Mare in Bender

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com