Prima data din anul 1538 în cetatea Bender a fost arborat steagul lui Ştefan cel Mare (FOTO)
Pentru prima dată din anul 1538 în week-endul trecut în cetatea Bender a fost arborat steagul istoric a Ţării Moldovei, Steagul cel Mare - roşu, avînd capul de bour cu stea pentagonală între coarne şi flancat de soare şi lună. Ghidul din cetate istoricean, avînd grad de maior, fiind colaborator a miliţiei transnistrene, a recunoscut în el steagul lui Alexandru cel Bun.
O mică lecţie pentru cei care nu apreciază denumirea oraşului Bender, ci numai recunoaşte Tighina:
În diplomele domnitorilor moldoveneşti din mijlocul sec.XV se întrebuinţau la rînd denumiri Teagheaneacheacea, Tighina. În diferite izvoade istorice se indicau următoare variaţii: Tungatî, Tungali, Teagheaneacheaci, Teagheaneacheaciou, Teaghin, Tighinov, Tighiciul. Acestea sînt variante uneia şi aceiaşi denumiri, în mod deosebit pronunţată de diferite popoare în diferite perioade istorice. Pe lîngă oraş din vremuri timpurii exista trecerea peste Nistru. În sec. X pe acele locuri seleşluea un trib slav - tiverii, ce foloseau cuvîntul «тянуть», «тягнуть», «толкать», «тункать» pentru desemnarea trecerii, de unde şi s-a pornit numele oraşului.
Pe cînd, denumirea Bender a venit din limba persiană (Iran), unde înseamnă "port" sau "oraş cu port". In Iran este un şir de localităţi, în denumirea cărora se foloseşte cuvîntul "bender". Printre ele Bender-Abas sau Bender-Ănzeli şi toate sînt oraşe porturi.
Se primeşte, că denumirea acceptată şi promovată de cei care gîndesc romîneşte este de origine slavona. Amuzant.