Graiesc Moldoveneste: 125 ani de la naşterea marelui poet moldovan Alexei Mateevici

125 ani de la naşterea marelui poet moldovan Alexei Mateevici

Facebook Odnoklassniki

Organizaţia obştească “Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte”, pe 28 martie,  a celebrat aniversarea a 125 de la naşterea marelui poet moldovan Alexei Mateevici. Grup de tinerii au depus flori la bustul poetului de pe Aleea clasicilor din municipiul Chişinău și au plasat pe monument o panglică cu deja tradiționala inscripţie “El a fost moldovan, el a grăit moldoveneşte”.
Liderul organizaţiei, Ivan Muntean a ţinut un discurs în faţa celor prezenţi, în care a declarat, că Alexei Mateevici este un recunoscut clasic al literaturii moldoveneşti, autor al versurilor imnului naţional al Republicii Moldova, „Limba noastră”. Ivan Muntean a subliniat, că marele poet moldovan de-a lungul activităţii sale de creaţie s-a manifestat ca un apărător al limbii moldovenești.

A avut poziţia civică şi naţională de multumire cu privire la intrarea Moldovei (Bessarabiei) în componenţa Imperiului Rus şi mulţumit era faptului, că eliberarea rusă a moldovenilor, a contribuit la păstrarea curăţeniei limbii moldoveneşti, în deosebire de cele întîmplate cu limba moldovenească după Prut, unde limba a fost stricată  „schimonosită pînă la limită”, "fiind introduse latinisme, galicisme și alte barbarisme de origine vest-europeană. Ea nu este înțeleasă pentru populația de rînd, creîndu-se o impresie neplăcută pentru omul de cultură prin imposibilitatea utilizării în scop religios." Iar moldovenii au "păstrat limba strămoșilor săi ce era și limba lor bisericească. În această limbă, cu litere slavone, sînt scrise cronicile vechi moldovenești, diplome și ucazurile domnitorilor."


După depunerea de flori la bustul lui Mateevici, tinerii, membri ai organizaţiei au mărşăluit pînă la casa unde a locuit poetul, apoi la mormîntul clasicului de la Cimitirul Armenesc din capitală. Tinerii au purtat drapele istorice ale Moldovei și au scandat lozinci patriotice.
La întrarea în cimitir steagurile au fost coborîte în bernă, iar tinerii în liniște au mers la mormîntul lui Alexei Mateevici, unde au depus o coroană de flori și au mulțumit poetul pentru contribuția sa la dezvoltarea culturii şi limbii moldoveneşti.

 Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

Alexei Mateevici

 

 

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com