Graiesc Moldoveneste: Experţii internaţionali constată limba moldovenească pe ambele maluri ale Prutului

Experţii internaţionali constată limba moldovenească pe ambele maluri ale Prutului

Facebook Odnoklassniki

I. Experții internaționali constată că în Romînia se vorbește și în limba moldovenească

Studiul efectuat de experții Băncii Mondiale susţine că are la bază informaţii colectate în urma unor chestionare aplicate în Romînia, în limbile romînă şi moldovenească.

Recent Banca  Mondială a făcut public studiul "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database" , care conține informații colectate de Gallup, Inc., prin intermediul partenerilor locali. Chestionarul a fost tradus în 142 de limbi, pentru a se asigura reprezentarea naţională în 148 de ţări.

Contactat de reprezentanții presei, Daniel Kozak, însărcinatul cu afaceri externe al biroului Băncii Mondiale în Romînia, a făcut trimitere la autorii studiului: "La pagina II din lucrarea indicată de dumneavoastră se precizează: "Descoperirile, interpretările şi concluziile exprimate în această lucrare le aparţin exclusiv autorilor. Ele nu reprezintă în mod necesar poziţia Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, a Băncii Mondiale ori a organizaţiilor afiliate".

La rîndul sau Leora Klapper, economist-şef al Băncii Mondiale şi unul dintre cei doi autori ai studiului "Measuring Financial Inclusion. The Global Findex Database", a declarat pentru presa că  denumirea limbilor vorbite în  Romînia nu este responsabilitatea semnatarilor lucrării.

 

În concluzie, din declarațiile făcute de oficialii Băncii Mondiale, reiese că o parte dintre locuitorii Romîniei, participanți la chestionare își numesc limba pe care o vorbesc limba romînă, iar cealaltă parte – LIMBA MOLDOVENEASCĂ.

sursa: http://www.moldovenii.md/md/news/view/section/16/id/3516/from/noi

 

 

II. CIA: Limba moldovenească este prima limbă maternă vorbită în Moldova

 

 

Central Intelligence Agency (CIA) a publicat un raport ce arată care este a doua limbă maternă vorbită în diferite state ale lumii. Astfel, conform CIA, în Republica Moldova, cea de-a doua limbă maternă este cea romînă, statul nostru făcînd parte din familia limbilor europene. Iar PRIMA LIMBĂ MATERNĂ (primary language) în Moldova este LIMBA MOLDOVENEASCĂ (moldovan)


 

http://www.movehub.com/blog/global-second-languages

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com