Graiesc Moldoveneste: De ce cauza moldovenească va cîştiga cea romînească?

De ce cauza moldovenească va cîştiga cea romînească?

Facebook Odnoklassniki

Unioniştii sînt jertfele idiologiei romînesti. Partea absolut slabă a carei, în capcanul cărei ei toţi sînt restrînşi: ei nu pot rezerva dreptul la un alt adevar de cît numai a lor. Adevarul romînesc nu permite existenţa unui adevar moldovenesc, şi în asta el recunoaşte caracterul său limitat comparativ cu cel moldovenesc. Noi nu spunem ca nu sîntem romîni, noi spunem că sîntem moldoveni. Aici este o diferenţă majora. Noi fiind moldoveni, dăm dreptul unor altora să fie romîni, pe cînd cei romîni nu-şi pot permite aşa ceva şi asta este slăbiciunea lor. Ei nu pot realiza deplinul adevarului propriu, pînă cît există adevarul moldovenesc. Pe cînd adevărul moldovenesc poate exista indiferent este sau nu-i cel romînesc.

În final, existenţa moldovenilor discreditează existenţa romînilor, de aceea ei sînt aşa de neliniştiţi faţă de purtatori ai cauzei moldoveneşti. Totul este simplu şi în acelaşi timp irezolvabil pentru romîni, ei ca sa cîstige pe noi în întrecerea adevărurilor noastre concurente, trebuie sa se schimbe, dar asta ei nu-şi pot permite. Deoarece vor înceta să fie romîni, pe cînd moldovenilor nu le trebuie să schimbe nimic, biruinţa lor este una uşoară - de a rămîne aşa cum sînt. Existenţa lor statornică deja este cîştigul cauzei lor.

Noi nu trebuie să purcedem la polemica pe principiu: "tu eşti prost  - nu, tu singur eşti prost". În aşa fel de discuţii, niciodata nu va cîştiga nimeni, ci va ramîne fiecare cu adevărul propriu. În asta şi este deja cîştigul moldovenilor. Noi ca sa fim moldoveni, nu este necesar ca romînii să se facă moldoveni, pe cînd romînilor le este vital necesar, ca noi să ne prefacem în romîni. Şi în asta este cîştigul strategic din start a cauzei moldoveneşti faţă de cea romînă.

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com