Graiesc Moldoveneste: Cine este moldovan?

Cine este moldovan?

Facebook Odnoklassniki

Acest articol este menit să ridice întrebarea: cine este moldovan? Ce condiţii trebuie să întruneşti, ca să te poţi numi moldovan, ori alţii să te recunoască, ca moldovan? Este de ajuns pentru asta, să ai cetăţenie moldovenească, ori mai trebuie obligatoriu să cunoşti limba moldovenească. Dacă este necesar să posezi, atunci la ce nivel, este de ajuns numai să înţălegi pe cel care spune moldoveneşte, ori trebuie să poţi şi să răspunzi? Da să scrii? Ori este totul mai simplu, şi este în de ajuns să te recunoşti, ca cetăţean. 

Moldoveni pot fi numai etnicii moldoveni, numai cei nâscuţi în familii moldoveneşti ori şi alte etnii din Moldova pot să se recunoască şi numească, ca moldoveni. Moldovan asta numai apartinenţa estnică, ori cetăţenia? Poate un rus, ucrainean, gagauz sau bulgar etnic, cetăţean ai Moldovei, care nu vorbeşte moldoveneşte, dar care iubeşte Moldova pînă în adîncul sufletului şi este gata să lupte pentru independenţa şi statalitatea ei, care spune că Patria lui este Moldova, poate el să se numească moldovan sau mai trebuie să întrunească şi alte condiţii?

Poate o persoană cu origini depărtate Moldovei, venind în Moldova, îndrăgostindu-se de ea, macar că nu ştie limba moldovenească, să fie acceptat şi de alţi ca moldovan? Dar dacă a venit ceva mai demult?

 Fiecare evident va răspunde singur la întrebarea dată, dar în final, din mulţimea de răspunsuri individuale vom putea formula un răspuns comun. Pentru noi este evident clar, că nu ştiind, cine sîntem noi toţi, cum noi vom putea construi un stat moldovenesc comun pentru toţi locuitorii lui.

 

Noi, membrii Asociaţiei obşteşti "Eu sînt moldovan, Eu graiesc moldoveneşte" cînd ne numim moldoveni, cînd spunem, "eu sînt moldovan", noi avem în vedere nu apartenenţă etnică, ci naţiunea. Noi sîntem moldoveni de diferite etnii, care formăm una singură naţiune - MOLDOVENEASCĂ.

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com