Moldovenii s-au născut, iar romînii s-au născocit.

Moldovenii s-au născut, iar romînii s-au născocit.

Proiectul "romîni" este proiectul de catolicizare a valahilor pravoslavnici. Procesul de corcire a valahilor în romîni este de veacuri, este lupta concurențială pentru noii enoriași, politica agresiv-expansionistă, este alegere a sistemului doctrinar între catolicism și pravoslavnicie, botezat de catolici, ca ortodoxie. Volohii, fiind pe linia frontului religios, la obîrșia sa au ales teologia estică bizantină, dar această voie a fost neîntrerupt tăgăduită de Vatican, ce trimitea necurmat misionarii. Fapt, ce a dus la nevoia de a interzice orice cărți în grafia latină în Moldova.
PMAN va fi redenumită în PMAT - Piaţa Marii Adunări a Ţării.

PMAN va fi redenumită în PMAT - Piaţa Marii Adunări a Ţării.

Se împlinesc 573 de ani de la prima mențiune documentară a Marii Adunări a Țării în Moldova. Despre atribuţiile acestui institut obştesc puţin ce ştim din documente. Izvoarele narative ne oferă mai multe informaţii. De acum în veacul al XV-lea Marea Adunare a Țării în Moldova este menţionată ca un organ popular, convocat numai în momentele cruciale, de însemnătate covîrşitoare pentru destinele Statului Moldovenesc.
Adresarea Moldovenească

Adresarea Moldovenească

Pe 19 februarie în Chişinău a avut loc conferinţa de presă „RĂSPUNS MOLDOVENESC PENTRU CURTEA CONSTITUŢIONALĂ”. La conferinţă reprezentanţii intelectualităţii moldoveneşti au făcut o adresare către toată obştea moldovenească, privind Hotărîrea moldofobă a Curţii Constituţionale din 05 decembrie 2013 privind statutul limbii moldoveneşti şi urmările ei pentru Republica Moldova.
Clubul moldovenesc - şedinţa a VI-a.

Clubul moldovenesc - şedinţa a VI-a.

A şasea şedinţă a Clubului moldovenesc, petrecută în formă de masă rotundă, cu privire la formularea unui răspuns a obştei moldoveneşti la decizia Curţii Constituţionale privind Declaraţia independenţei.
Clubul moldovenesc - şedinţa a IV-a.

Clubul moldovenesc - şedinţa a IV-a.

A patra şedinţă al Clubului moldovenesc petrecută în formă de masă rotundă cu privire la întrebarea "Decizia Curţii Constituţionale privind Declaraţia independenţei. Urmările pentru Moldova."
Clubul moldovenesc - şedinţa a III-a.

Clubul moldovenesc - şedinţa a III-a.

A treia şedinţă al Clubului moldovenesc a fost petrecută în teritoriu, la Eparhia de Bălţi şi Făleşti la sediu Episcopului Marchel, el fiind invitatul de onoare. Această şedinţă a demonstrat, că şi în sînul Bisericii moldoveneşti bate inima Moldovei! Atîta timp cît acest pămînt va naşte aşa călăuzitori, atîta timp statornic se va numi Moldova! Moldovenii au dobîndit îndrumător duhovnicesc!
Clubul moldovenesc - şedinţa a II-a.

Clubul moldovenesc - şedinţa a II-a.

Club moldovenesc este platou de dialog. Este locul unde pot, trebuie, se vor întilni şi vor disputa moldovenii liberi cu raţiune, care gîndesc şi răsuflă moldoveneşte. Acei care pe viitor vor forma stratul intelectual A Cincei Republici Moldoveneşti, ce urmează. Moldovenii de diferite viziuni, etnii, limbi materne se adună impreună pentru a formula cauza moldovenească modernă, pentru că: "Unul nu poate dicta la toţi, ci toţi lui fiecare".
Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com