Graiesc Moldoveneste: Stindardul prezidențial

Stindardul prezidențial

Facebook Odnoklassniki

După cum se știe, unul dintre principalele simboluri ale puterii prezidențiale este Stindardul (steag) Președintelui, care întruchipează un semn, un simbol vexilologic personificat al autorității sale în calitate de șef al statului, garant al statorniciei, suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării, șef al Forțelor Armate. La ceremoniile de înalțare a Stindardului Președintelui cu ocazia unor evenimente solemne, cei de față se ridică, bărbații își descoperă capurile, iar soldații trebuie să salute.

Așa proiect al Stindardului Președintelui Republicii Moldova, în anii 2008-2009, a fost propus pictorului S. Mazur să-l înainteze la Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președinte.

 

  

 

Nepasarea președintelui de atunci a dus la faptul că, în 2010 Comisia Națională de Heraldică din Moldova insuflată de simbolurile "Romîniei Mari", a promulgat drept Stindard al Președintelui Republicii Moldova, Președintelui Parlamentului Republicii Moldova și Prim-ministru al Republicii Moldova, stindardele, cu neînsemnate modificări, (cu vulturul romînesc) al familiei regale romînești de modelul anului 1922.

 

 

Copyright 2012 © Graiesc.md
Developed by webinmd.com